Diumenge passat, a les eleccions municipals, la ciutadania va convertir la llista socialista que tinc l’honor de liderar en l’opció majoritària de Sant Feliu de Llobregat. El Partit dels Socialistes de Catalunya va aconseguir dos nous regidors que ens van convertir en la primera força política de la ciutat.
Durant aquests dies, hem pogut llegir diversos anàlisis sobre el resultat d’aquestes eleccions i, en aquest context de negociacions i rumors, vull aprofitar per fer la meva valoració.
El primer de tot, constatar la confiança majoritària de la ciutadania en el PSC per liderar el govern de la ciutat durant aquest mandat que tan important resultarà per al futur de la nostra ciutat, amb un inici de les obres de soterrament imminent. Cal ser conscients també que el resultat electoral no atorga la majoria absoluta a cap força i que caldrà arribar a pactes per conformar el nou govern de la ciutat.
En segon lloc, constatar també que la coalició de govern que va liderar l’Ajuntament en l’anterior mandat (PSC i ICV) surt reforçada, amb un nou regidor, el que significa que una nova coalició de PSC i SFECP (antic ICV) assoleix la majoria absoluta al ple municipal. Aquesta ha estat la nostra opció preferent, la renovació de la coalició de govern existent, així ho vam dir durant la campanya electoral i així ho mantenim, sense entendre aquesta preferència com una exclusió de ningú, sinó com una garantia de bon govern en un mandat que es preveu complex.
En definitiva, en aquestes circumstàncies, i com a força majoritària, els socialistes i les socialistes apel·lem a la responsabilitat i a la generositat per bastir acords majoritaris.
Durant aquests dies postelectorals, hem parlat amb tots els partits i no ens hem tancat a explorar un pacte de forces d’esquerres ampli, que també inclogui ERC. L’única condició de principi que hem posat a aquesta opció és que el nou govern ha de mantenir la neutralitat política de l’Ajuntament i dels procediments democràtics, amb l’objectiu de respectar i protegir la diversitat que caracteritza Sant Feliu; un valor positiu propi de les societats obertes que el socialisme democràtic defensa i defensarà. Tanmateix Esquerra no s’ha obert a aquest a possibilitat, prosseguint amb una estratègia contínua d’intent de marginació d’amplis sectors populars de la ciutat i de les forces polítiques que la representen; una estratègia que, com estem veient, porta a l’empobriment col·lectiu.
En aquest context, hem ofert un pacte preferent a SFECP. Tot i que els socialistes i les socialistes hem estat la força majoritària, hem proposat a SFECP compartir l’alcaldia dos anys i dos anys entre Lídia Muñoz i jo mateixa i de consensuar un programa ambiciós entre els dos partits, cosa que no ha de ser problema donades els nombrosos punts de confluència entre els dos programes. Considerem que és el que tocava per responsabilitat amb la ciutat, per compromís amb l’acció de govern realitzada i per aplicar una lectura oberta i en positiu dels resultats electorals.