dissabte, 2 d’abril del 2011

Una nova aposta per l’educació especial. El centre Xamfrà – Sant Miquel

El centre d’educació especial Xamfrà – Sant Miquel, que està ubicat en la riera d’en Pahissa, ens va oferir el diumenge 27 de març pel matí, una jornada de portes ofertes. Ara està en obres que han de finalitzar molt aviat i que consisteixen en la rehabilitació, reforma i ampliació de l’edifici, per tal de condicionar-lo als nous requeriments i necessitats d'aquest taller d'educació especial.

Sempre me’n alegro de veure l’Imma Pericas, la directora del Taller, amb que vaig fer una xerradeta sobre el futur proper funcionament del centre, i amb veïnes i veïns, els joves que faran ús del centre i els seus familiars.

Em va guiar pels diversos espais interiors i exteriors i em vaig fer una idea de com quedaria l’edifici, ja que l’estructura feta i l’ajuda dels plànols a la nostra disposició ens ho van facilitar, i que també indicaven que la reforma preveu la instal•lació de plaques solars per a l’abastament d’aigua calenta.


El centre disposarà d’aules de fusteria, tèxtil, jardineria, i hoteleria, així com sales per fer tallers diversos; cuina, menjador, bugaderia, vestidors, banys i estances de diversos usos, en un edifici modern que ha respectat la façana principal, que està catalogada com un element d’interès històric i artístic del patrimoni local.

El centre Xamfrà-Sant Miquel, ofereix un gran servei des de l’any 1982, i té un conveni amb l’ajuntament que consisteix en la cessió de l’espai. Aquest centre ofereix diferents programes formatius a joves d'entre 16 i 21 anys amb dificultats d’aprenentatge o amb discapacitats psíquiques lleus que volen aprendre un ofici.

El centre ofereix formació laboral i el reforç de l’autonomia dels alumnes, que els ha de permetre desenvolupar les seves aptituds i els coneixements apresos dins d’una empresa. Comptaran amb el seguiment en l’empresa per part de monitors que els acompanyen, no només en l’àmbit laboral, sinó també en diferents aspectes de la vida, com tenir control dels seus mitjans econòmics, o com desenvolupar-se normalment en situacions quotidianes.


A Sant Feliu, però, els centres que imparteixen educació especial, són l’escola Tramuntana, per a nens i joves de 0 a 18 anys, el centre d’ocupació Xamfrà Sant Miquel i el centre Marquet Molins, ambdós per a persones majors de 18 anys.

Considero que vivim en una ciutat sensible i capdavantera en molts aspectes, però també pel que fa a l’educació especial, que és un referent. A més, a Sant Feliu tenim el repte de seguir avançant en polítiques d’educació, sense deixar desatès cap col•lectiu.