dimecres, 3 de juny de 2015

No hi haurà un govern d'esquerres amb majoria

Desprès de la primera ronda de converses, amb ICV-EUiA, ERC, CiU i PP, ja podem afirmar que a Sant Feliu no hi haurà un govern d’esquerres, si més no amb majoria.

Tenim molt clar que com que a Sant Feliu cap força política ha obtingut una majoria amplia, el govern de la ciutat ha de ser fruit d’un pacte que respecti allò que han votat els veïns i les veïnes, és a dir, un pacte entre les esquerres.

Per això és necessari que les tres primeres forces en número de vots i regidors arraconem les diferencies i arribem a un acord pensant en les persones que viuen a la ciutat.

ICV-EUiA amb 6 regidors, el PSC amb 4 regidors i ERC amb 3 regidors podríem configurar un govern municipal amb una majoria amplia al darrera, on la sensibilitat social que compartim serveixi de pal de paller del pacte de govern que Sant Feliu necessita per construir una sortida progressista i solidaria a la situació d’emergència social que estem vivint.

Amb aquest plantejament hem comunicat a les dretes locals (CiU i PP), tot i el respecte que ens tenim i independentment dels resultats finals de les converses amb tota la resta de grups, que en cap cas estàvem disposats a governar amb ells o a rebre el seu suport, perquè això no era coherent amb el nostre plantejament de facilitar una opció d’esquerres. Ambdues forces ho han entès i ens han traslladat també un posicionament recíproc per la seva banda. 

Per la seva banda la delegació d’ERC, ens ha comunicat la decisió de la seva assemblea de no formar part d’un govern en el que estigués el PSC. Consideren que la seva orientació cap a la independència de Catalunya és incompatible amb la nostra posició federalista.

Respecte aquest posicionament, tot i ser conscients de les profundes diferencies sobre la qüestió nacional, sempre hem considerat que era possible treballar conjuntament per un Sant Feliu més cohesionat i solidari.

Amb la seva decisió ERC, fa inviable una majoria de les esquerres a la ciutat i situa les alternatives possibles en només tres opcions:


  1. Un pacte ICV-EUiA amb les altres dues forces nacionalistes (ERC + CiU), que sumarien 11 regidors.
  2. Un pacte ICV-EUiA amb el PSC, que donaria un govern d’esquerres però sense majoria, perquè sumaria 10 regidors.
  3. Un govern en minoria d’ICV-EUiA en solitari, amb només 6 regidors. 


El PSC de Sant Feliu segueix considerant que la millor opció en aquest escenari de fragmentació política és la d’un govern de les dues esquerres majoritàries a la ciutat, tot i que sigui sense la majoria absoluta, però això no depèn exclusivament de nosaltres. No obstant, per la nostra banda continuarem fent tots els esforços necessaris per fer-ho possible i esperem poder obtenir la reciprocitat com a resposta.