dijous, 17 de març del 2011

Presentació a Sant Feliu de La Vanguardia en català

Ahir, a la sala Ibèria, el diari La Vanguardia, que compleix 130 anys d’història, va presentar la nova edició que editarà en català.  Van participar en l’acte el Sr. Miquel Molina, sotsdirector de la Vanguardia, el Sr. Enric Sierra, redactor en cap, el Sr. Lluís Foix, periodista, l’articulista el Sr. Juan José Burniol i jo mateixa, per tal de donar-los la benvinguda a la ciutat.

El Sr. Foix va fer referència al Palau Falguera i la carossa, entre altres detalls de Sant Feliu, i tot fent memòria es felicitava de la remodelació que ha tingut la nostra ciutat.


La Vanguardia és un diari per saber que passa i que ha passat al mon des el moment de la seva aparició, i li agraeixo molt al Sr. Foix, que amb els seus articles, escrits sovint des de la llunyania, ens ha fet obrir els ulls en moltíssimes ocasions.


Aquí, en el Baix Llobregat s’ha lluitat molt per la llengua. Quan feia d’educadora a l’escola recordo per exemple, que era un repte anar utilitzant la llengua catalana a l’hora del pati. Ara, aquesta normalitat d’ús de la llengua permet que la Vanguardia sigui una eina educadora, tant en català, com en castellà. Una nova opció que disposarem de llegir l’actualitat en català.


També vaig fer esment a la nostra poetessa, la Joana Raspall, que amb el seu diccionari de mots, pot enriquir moltíssim el nou diari, que tant de bo tingui una bona tirada i molts lectors en català a partir del mes de maig.




1 comentari:

Rubén G. ha dit...

La principal novetat del projecte de "La Vanguardia en català" és que els periodistes i col·laboradors han d'escollir la llengua amb la qual elaborar els seus textos. Així, les dues edicions no seran una copia automàtica de l’altra sinó que seran dues versions idiomàtiques del mateix diari amb les riqueses pròpies de cada llengua.
Ens sembla que està bé, ja que les persones que prefereixin llegir en català, i que fins ara no ho han pogut fer amb aquest diari, podran tenir dues opcions.
I estic d’acord amb què les dues edicions no siguin les mateixes ja que així es podrà gaudir de dues opinions i identificar-se cadascú amb la seva llengua.
Potser aquesta edició s'haurà d'anomenar "L'avantguarda" ja que en un mercat tant competitiu, fins i tot el diari "Avui" haurà de treure una versió en castellà...