dilluns, 2 de juliol del 2012

Prepotència i intolerància del Govern de la Ciutat


Crec que haig d’explicar el que va passar en el Ple de la setmana passada, perquè són moltes les persones i molts els mitjans que en parlen.

Les mocions d’urgència, sempre es debaten després de l’últim punt del l’ordre del dia, just abans dels Precs i Preguntes. 

En arribar a les mocions ordinàries, li vaig demanar a l’Alcalde, si podia avançar la moció urgent junt amb les ordinàries, ja que a causa dels diversos punts que es tracten en el Ple, sovint passa que s’aixeca la sessió molt tard, amb el perjudici que pot causar als assistents interessats per aquestes mocions. Això és una pràctica habitual que venim fent fa temps, tant quan l’alcalde com els regidors ho proposem.  

Doncs l’alcalde no va voler passar a tractar el tema, al·ludint que es tractava d’un tema que està en tramitació interna. Tot seguit li va passar la paraula al Secretari de la Corporació per tal que expliqués els motius pels que aquesta moció no podia tractar-se en el Ple. El Secretari només es va a limitar a llegir el que estableix el Reglament Orgànic Municipal (ROM) respecte les mocions. En cap cas, no va emetre cap informe respecte això, tal com diu l’alcalde i alguns mitjans.

Això què vol dir, que mentre s’està tramitant un Pla Urbanístic, o s’imposa una sanció a un veí o una empresa mitjançant un decret d’alcaldia, el Ple no pot parlar-ne? Això és absurd i antidemocràtic.

En els Plens municipals, es tracten moltíssimes mocions, i molt habitualment cap òrgan de govern és competent de la moció que s’aprova, i a vegades s’aproven mocions que l’Ajuntament si que en té plena competència i que no les du a terme, com és la moció en defensa de l’ocupació i els serveis públics a l’Ajuntament de Sant Feliu, que té com objectiu el manteniment de la plantilla de treballadors i treballadores municipals, entre d’altres punts, que es va aprovar en el Ple de data 23/02/2012 per unanimitat amb l’acord de tots els grups, i dic que no la té en compte perquè l’Ajuntament acaba d’acomiadar dos professors de l’Escola de Música. 

D’altra banda tant el ROM, com el Reglament de Participació Ciutadana (RPC) es van aprovar l’any 1998 durant el mandat de l’alcalde Francesc Baltasar, i tenen per objecte incrementar la participació dels ciutadans i ciutadanes de Sant Feliu en els afers i la vida col·lectiva de la ciutat. També volen impulsar la vida associativa de la ciutat, i ha de permetre que els ciutadans junt amb el càrrecs públics valorin i debatin conjuntament els temes que els afecten, respectant en tot moment la capacitat de decisió que té el Govern Municipal, i regular el règim organitzatiu de funcionament dels òrgans municipals. 

Ho diu molt clar, ha de respectar la capacitat de decisió del Govern. Però això no vol dir que aquesta moció urgent, o les que hi hagin en un futur no es puguin tractar. De fet el ROM no estableix enlloc que l’Alcalde es pugui negar a tramitar una moció. El reglament no el faculta a interpretar i vetar la tramitació de les mocions, com va fer, però si  que li permet posar a votació del Ple l’acceptació, o no, del caràcter d’urgència. 

Amb la majoria que configuren el regidors ICV-EUiA i CiU, si no volien parlar del tema ho podien fer democràticament, votant que no. No calia expulsar de la sala els assistents i continuar la sessió a porta tancada. 

El ROM en el seu article 40è ho diu d’una forma clara i entenedora: 

Moció. És la proposta de resolució que és presentada al Ple per a la seva votació i aprovació.
Les mocions hauran d’anar dirigides a l'alcalde o l’alcaldessa i presentades a través del Registre General o de la Secretaria de l'Ajuntament, on es farà constar el dia i l'hora de presentació amb una antelació superior a set dies abans de la sessió del Ple en què es vulgui tractar.
L'alcalde o alcaldessa haurà d'incloure les mocions presentades en l'ordre del dia de la primera sessió ordinària que celebri el Ple i seran debatudes seguint el mateix ordre que el de la presentació.
Si les mocions es presenten després de la convocatòria de la sessió i així expressament es sol·licita en la mateixa sessió, es podrà procedir al seu debat i votació, mitjançant previ acord del Ple, adoptat per majoria absoluta, declarant-ne la urgència.

Doncs ni participació ciutadana, ni res de res. 

Això no és un lloc qualsevol governat per un règim dictatorial. Estem a Sant Feliu de Llobregat, i Sant Feliu no es mereix un tracte així pels seus veïns i veïnes.

Amb aquesta actitud de l’alcalde demostra que no es capaç de seguir el que els representants dels ciutadans han aprovat, per tal que la participació ciutadana estigui garantida. Com a líder d’ICV-EUA hauria de tenir una mica més de sensibilitat pròpia del col·lectiu que representa i oblidar-se de retallar els drets democràtics, tal com està passant a nivell de Catalunya i de l’estat espanyol.

El Sr. Alcalde interpreta el Reglament com li convé, perquè aquesta moció demanava l’aixecament d’unes mesures cautelars duríssimes i desproporcionades a un treballador municipal per uns fets que se li imputen, dels quals en té autorització per part del propi Ajuntament. I això és justament la cosa de la que l’alcalde no en vol sentir a parlar, i molt menys que se’n faci publicitat.

L’actuació de dijous només busca fer callar les veus que puguin ser crítiques amb les seves actuacions, mentre guanya temps per dur el canvi de les persones de l’estructura tècnica de l’Ajuntament, per altres que li assegurin la fidelitat al comandament.

Lògicament, després d’observar la prepotència de l’alcalde davant aquests temes tant sensibles, en els que demostra un menyspreu al ROM i a la Ciutat, demostra que no vol tenir en compte els sindicats i se’n riu d’ells, i demostra que menysprea els representants del treballadors i de les associacions, doncs els assistents al Ple que feien costat al seu company, al veure que l’alcalde es va negar a tramitar la moció, es van enervar i van manifestar espontàniament el seu desacord a la situació. I que consti que no justifico els crits i sorolls que es van sentir a la sala que dificultaven el normal desenvolupament de la sessió, Però si que vull destacar que aquesta situació també ha passat anteriorment amb l’alcalde Juan Antonio Vázquez, també en una moció en un Ple, membres d’Associacions de Veïns pròxims a ICV, i destacats militants d’ICV i d’EUA, van voler impedir la celebració d’un Ple, al contrari que el dijous passat.

Aquestes actituds protagonitzades per l’alcalde, i per extensió per tot l’equip de govern, per permetre-li voler amagar la realitat sota un joc de paraules i grolleres manipulacions de la legalitat, francament em preocupen, perquè, i ho torno a dir, Sant Feliu no es mereix accions tant antidemocràtiques com les viscudes.